Sajtóközlemények
Legfrissebb
SZOMBATON TETŐZIK A HŐSÉG – MEGHOSSZABBÍTJA A II. FOKÚ RIASZTÁST AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

CSAK OTT, ODA ÉS AKKOR VILÁGÍTSUNK, AHOL ÉS AMIKOR SZÜKSÉGES

MÉG TÖBB NAPON ÁT TART A HŐSÉG, AZ ÉJSZAKÁK SEM HOZNAK ENYHÜLÉST

NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME: ÁTLAGOSAN KÉT-HÁROM KIFOGÁS JUT EZER ELLENŐRZÉSRE

GOP-1.1.1-11-2012-0006 „PIACORIENTÁLT KUTATÁS-FEJLESZTÉS A BIOSPIRÁL-2006 KFT-NÉL” CÍMŰ PÁLYÁZAT CÉLJÁRÓL, MEGKEZDÉSÉRŐL

VIRÁGZÁS ELŐTT A PARLAGFŰ | INDUL A PARLAGFŰ POLLEN RIASZTÁSI RENDSZER

„A VÍZÉ LESZ A KORONA” – SIKERREL ZÁRULT AZ ORSZÁGOS HAPPY-HÉT

III. FOKÚ HŐSÉGRIADÓ: MEGHOSSZABBÍTVA!

NÉGY JÓ TANÁCS IDŐSEKNEK A HŐSÉGHULLÁMOK IDEJÉRE

MIRE FIGYELJÜNK GYÓGYSZEREINK ESETÉBEN A NAGY MELEGBEN?

TARTÓS HŐHULLÁM SZOMBATTÓL – III. FOKÚ RIASZTÁST RENDEL EL AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS

ITT A VAKÁCIÓ! HOGYAN KERÜLHETŐK EL A LEGGYAKORIBB FERTŐZÉSEK ÉS A GYERMEKBALESETEK?

II. FOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS: CSÜTÖRTÖKIG TART A KÁNIKULA!

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: NEM LESZ LEFEDETLEN TÉRSÉG AZ ORSZÁGBAN

KÖZEL SZÁZ ÉVE A CSALÁDOK ÉS A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGÉÉRT - VÉDŐNŐK NAPJA 2012.

SZÚNYOG- ÉS KULLANCSRIASZTÓ SZEREK: CSAK AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOSI HIVATAL ENGEDÉLYÉVEL!

MÍNUSZ 80 MILLIÁRD - KISZÁMOLTUK: A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

„LYUKAK A VÉDŐHÁLÓN” - A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGELŐZHETŐ!

KÖZÖS MUNKA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉBEN ÉS A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA

JÓL-LÉT ÉS EGÉSZ-SÉG KAMASZKORBAN
Látták: 3638

A szöveg letölthető/kimásolható itt: szöveg

A NYÁRI LUDAK

Riport szövege:

A nyári lúd a Kárpát-medencében rendszeresen fészkelő madár. A természetvédők a faj fenntartásáért tiltják a vadászatát és védik a fészkelő helyeiket.
Amit most látnak az nem a nyári lúd óvoda. Ezek a fiókák mind az anyjuknak tekintik az élen totyogó tojót, pedig közülük csak 5-6 mondhatná el ezt. Ettől függetlenül, ha egyszer mögészegődtek, akkor már egy családba tartoznak. Ha felnőnek ezt a tojót fogják követni a levegőben, V alakban amikor délre szállnak. A nyári lúd az általunk is jól ismert házi lúd és a többi tenyésztett lúd őse. Előbb háziasították, mint a tyúkot. Ez Babiloniában már időszámításunk előtt 4000 évvel megtörtént. Ez a szárnyas a legnagyobb termetű Európában élő lúd féle. A telet Spanyol - és Franciaországban töltik. Majd útra kelnek, hogy fiókáikat Közép- illetve Észak-Európában költsék ki. A ludak csapatokban repülnek és ilyenkor jellegzetes V alakba rendeződnek. Itt minden egyednek megvan a rangja alapján meghatározott helye. A sort ilyenkor általában egy tapasztalt tojó vezeti. Mögötte a párja majd a fiókák követik. Hazánkba kora tavasszal érkeznek. A nyári lúd az egyetlen vadlúd faj, amely nálunk is fészkel. Évente csupán 800-1000 pár költ Magyarországon, emiatt szigorúan védett madár.

Szinkron: Pellinger Attila, zoológus
"Magyarországi populáció is kismértékű növekedést mutat az utóbbi években. Ez részben a vadászati korlátozások, részben a természetvédelem eredménye. A fertői állománya már mint a magyar oldalé, mint egy 200 párra tehető. Az utóbbi 10 évben kb 10%-os populáció emelkedést figyeltünk meg."

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Vize sekély és széles nádassáv veszi körül. Éppen ezért ez az egyik legideálisabb hely a nyári lúd számára. A szárnyas a fészkét a nádas legmélyében egy ilyen nádcsomóban alakítja ki. A stábnak ezért nem volt könnyű a térdig érő iszapban megközelítenie és lefilmeznie a költőhelyet. De még nehezebb dolgunk lett volna a kotlási időszakban. A madarak ekkor ugyanis harciasan védelmezik a kiszemelt területüket a betolakodókkal szemben. Ám mostanra már kiürültek a fészkek, a fiókák kikeltek a márciusban lerakott tojásokból. Az 5-6 pelyhes fióka anyja nyomába ered, ugyanis a kikelésük utáni első 12 órában megismerik szüleik hangját onnan kezdve mindenhová együtt járnak. Ám többször az is előfordul, hogy több fióka tipeg egy anya után.

Szinkron: Pellinger Attila, zoológus
"Mostmár egészen nagy létszámú családok is vannak, mert a nyári lúdnál a fiókák hajlamosak arra, hogy más családhoz szegődjenek, így nem ritkán 10-nél több, maximum 35-36 fiókából álló családokat is megfigyeltünk."

Így aztán néha egész kis óvoda követi a kifejlett ludakat. De olyan is előfordul, hogy egy figyelmetlen fióka eltéved. Ennek itt nagyon óvatosan kell a fűben közlekednie, hiszen a kicsikre több veszély is leselkedik. Bár a kifejlett egyedeket nem sok veszély fenyegeti, az ilyen apróságot szívesen ejtik el a ragadozók.   

Szinkron: Pellinger Attila, zoológus
"Azokat a ragadozó, predátor fajokat, amik az emberi tevékenység miatt vagy annak hiánya miatta szaporodhatnak el, ilyen például a róka vagy a szürke varjú, ezeknek a ritkításáról gondoskodni kell."


A felnőtt ludak elérik a 90cm-es nagyságot és a 4 kilós súlyt is, így a kicsiknek igyekezniük kell, hogy nyár végére megközelítsék ezt a méretet. Általában fűvel, bogyókkal és lágyszárú növényekkel táplálkoznak. A nyári lúd jó úszóképességét a lábújjak között kifeszülő hártyák segítik. Tolláról lepereg a víz, de ahhoz, hogy ilyen vízhatlanná tegye tollazatát pontosan be kell azt kennie a faggyúmirigyei által termelt viasszal, ezért láthatjuk a ludat gyakran tollázkodni. A ludak hosszú életű madarak, megérhetik a 30-35 éves kort is. Ha felnőtté válnak és párt választanak maguknak, akkor életük végéig kitartanak egymás mellett. Ez a kötelék olyan erős, hogy ha az öreg madarak megözvegyülnek már nem is keresnek maguknak másik párt. Ez viszonylag ritka az állatvilágban. A pár nélküli lúd is a közösség tagja marad és ugyan úgy megtalálja alakját a szárnyaló V alakban, mint a többiek.

képlista
  • ludak repülése
  • ludak a vízben
  • ludak a nádasban
  • fészek
  • fiókák
 
A NYÁRI LUDAK
RSS
Kategória: egyéb
Megszólaló: Pellinger Attila
Beosztás: zoológus
Készült: 2009-07-13
Helyszín: Fertő tó,
Hossz: 05:02
Kulcsszavak: nyári ludak, természet, vándormadarak
L  E  T  Ö  L  T  É  S
videó fotó audio szöveg
e-mail beágyazás
 
 
Onlinefootage.tv - Footage and stories for crossmedia

Footage and stories for crossmedia